Romhány község honlapja

 

 csempegyárRomhányban a kezdetekben edényeket és kályhacsempét gyártottak, majd 1963-tól áttértek a burkolólap-gyártásra. Létrejött egy nagy állami vállalat 3 üzemmel Romhányi Építési Kerámiagyár(RÉK) néven. Az akkori  cég óriási fejlődésen ment keresztül. Az 1980-as évek elejére már közel 1100 főt foglalkoztatott és közel 4 millió m2-t gyártott. A rendszerváltás következtében megnyílt európai piacok – iparvédelem nélkül – kilátástalan helyzetbe hozták az összes hazai gyártót. A  RÉK  tönkrement és  három külön-külön cégként  ( Korall, Gamma, Rékerámia )  kezdte meg működését. 
Az utódvállalatok egyike a Rékerámia Rt sem volt hosszú életű, 1995-ben a  Zalakerámiavásárolta meg a csőd közeli helyzetbe került üzemet Ezzel valamint az 1998 –ban megvalósítottPietra akvizíciókkal és fejlesztésekkel jelentősen megnövelte kapacitását is. Így a térség vezető burkolólap gyártójává vált.

A 2010 években a  Korall és a Gamma gyártási kapacitása - a Zalakerámia ez idő szerinti közel 7 milliós négyzetméteres éves volumene mellett – csupán az 1 millió négyzetmétert érte csak el,  ráadásul ezek kihasználtsága is  évről – évre csak csökkenő mértéket mutatott.

 
A magyar építőipar több éve tartó mély válsága, a piac csökkenése, a fejlesztések elmaradása, valamint az energiaárak jelentős emelkedése adta meg 2012- ben  a végső lökést a kisebb kapacitásokkal rendelkező Gamma  és a Korall kerámia vállalatoknak.  

A 2012 évi csődeljárását követően Korall nem tudott már lábra állni  ( a felszámolási eljárás ma is tart ) míg egy új társaság Gamma Gress néven bérbe vette a felszámolás alatt álló gyárat és elindította a termelést.

Az építőipar kilátástalansága, az európai – főként olasz és spanyol gyártók „dömping” árai mellett – minden igyekezetük ellenére mindössze ez év tavaszáig tudta  állni a versenyt. Mára kénytelenek voltak bedobni a törülközőt.

A  90- es közepén még hat jelentős kapacitással rendelkező burkolólap gyára volt Magyarországnak ( Alföldi, Gamma, Korall,  Rékerámia, Pietra, Zalakerámia )  
A Rékerámiát és a Pietrát a Zalakerámia vásárolta meg, míg a hódmezővásárhelyi  Alföldi márkanéven ismert burkolólap gyártó cégnél 2006 januárjában áll le a termelés. 

Szomorú állapota a hazai kerámiaiparnak, hogy  2014 re  – a Gamma Gress bezárásával -  egyedül az osztrák Lasselsberger cégcsoport Zalakerámia Zrt. tófeji és romhányi üzemei gyártanak burkolólapot Magyarországon. Így a hazai piacon a kerámia burkolatok eladása döntő mértékben  főként olasz,  spanyol és lengyel importból történik.  A haza gyártás és értékesítés a teljes felhasználás kb. 40-45 % át teszi ki

 Információink szerint a Zalakerámia  -  amely immár 40 éve gyárt burolólapot -  a 2013. évet sikeresen zárta. A tavalyi  évi termelése elérte a  5,0 millió négyzetmétert. A 2012 évi 8 milliárd árbevétellel és enyhe mínuszos eredménnyel szemben 2013-ban már növekvő árbevételről és közel 100 millió forint eredményről adhatnak számot.