Romhány község honlapja

S1870002 FILEminimizerRomhány - nagyközség Nógrád vármegye nógrádi j.-ban, (1891) 1749 magyar lakossal, postahivatallal és postakarékpénztárral; kőbányája van, melyből jó minőségü köszörükövek kerülnek ki. - írja Romhány községről a Pallas Nagylexikona.

Tény, hogy a romhányi kőbányászat és faragás évtizedeken át nevezetes volt, már 1799-ben működött itt bánya. A XIX. és XX. század fordulóján pedig egy időben 15 fejtőben fejtették a jó minőségű homokkövet. A hagyomány szerint a kőbányászatban és a faragásban olasz származású mesterek is részt vettek. A Romhányi kő annyira jó minőségű és elfogadott volt, hogy például ebből készítették a XIX. század első felében a Nemzeti Múzeum lépcsőit is.

A XX. században a romhányi kőfaragók elsősorban kővályúkat, útszéli és temetői kereszteket, épületlábazatokat, kapu- és tornácoszlopokat készítettek, de kerti asztalok, padok, sőt, még fürdőkád is készült az értékes, tartós kőből.

Ma is működik két kőbánya is a falu határában, de a 2008-as pénzügyi válságot megsínylő építőipar csak lassan tér magához, így a romhányi kő keletjére is várni kell. S1870001 FILEminimizer

A romhányi homokkő egyébként az oligocén korból származik, 80 millió évvel ezelőtt alakult ki. Túlnyomó többsége durvahomokkő, amit finomhomokkő, konglomerátum és tűzálló agyag rétegek betelepülései tagolnak. Kötőanyaga utólagos hidrotermális hatásra kialakult kova, kalcedon, ritkábban barit.   Alsó, illetve felső részén a homokkő kaolinites. Teljes rétegvastagsága többnyire 20–200 m.

A ma működő kőbánya elérhetősége:

http://romhanyko.hu/